| Dekalog |

Szkło jest lepsze

Jeśli jakiś produkt nie jest produkowany w opakowaniach zwrotnych - np. ketchupy, majonezy dżemy, zawsze lepiej jest wybrać opakowanie szklane od plastikowego. Słoik łatwiej wykorzystać powtórnie - np. do przetworów czy przypraw. Poza tym recykling szkła, w przeciwieństwie do plastiku jest bardziej opłacalny, a co za tym idzie silniej rozwinięty. Jeśli kupiłeś już jednorazowe opakowanie szklane - dopilnuj aby wyrzucić je do pojemnika na stłuczkę.
Dodatkową zaletą szklanego opakowania, jest to, że jest ono zdrowsze! Szkło jest opakowaniem bezpiecznym, gdyż żadne jego składniki nie przenikają do produktów w nim przecho-wywanych, jak to ma miejsce w opakowaniach metalowych lub z tworzyw sztucznych, zwłaszcza latem, w podwyższonej temperaturze *).

Surowiec do produkcji szkła (piasek kwarcowy) jest dostępny wszędzie, i jego wydobycie nie powoduje takich uciążliwości dla środowiska, jak w przypadku innych surowców. Natomiast surowiec do produkcji tworzyw sztucznych to ropa, paliwo kopalne, które jest na wyczerpaniu i którego wydobycie i transport powoduje ogromne skażenia środowiska.


*) dr hab. Zofia Cichoń, Nowoczesne opakowalnictwo żywności, Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Wrocław 1996